Новини - Свят

ЕС отваря границите за имунизирани с китайски и индийски ваксини
Прочетена: 938 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европейският съюз ще отвори границите си за пътуващи извън общността, които са получили ваксини срещу COVID-19, разрешени от Световната здравна организация (СЗО), предава Ройтерс. По този начин отпадат ограниченията за имунизираните с индийски и китайски ваксини.

 

Към момента Евросъюзът разрешава ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen (Johnson&Johnson) и Novavax. Освен изброените, СЗО одобри и ваксините, произведени от китайските производители Sinopharm и Sinovac, на индийската компания Bharat Biotech, както и ваксината на AstraZeneca, произведена в Индия от Серумния институт на страната.

 

„Държавите-членки трябва да премахнат временното ограничение за несъществени пътувания до ЕС за лица, ваксинирани с одобрена от ЕС или СЗО ваксина“, се казва в препоръка, приета от правителствата на страните-членки на ЕС, която ще се прилага от 1 март.

 

Ограниченията ще бъдат премахнати за пътуващите, които са получили последната доза от първичния цикъл на ваксинация най-малко 14 дни и не повече от 270 дни преди пристигането. Ще се приемат и пътуващи с бустерни дози. Държавите от ЕС също така се съгласиха да премахнат временното ограничение за несъществени пътувания за хора, които са се възстановили от COVID-19 в рамките на 180 дни преди пътуването до ЕС. За хора, ваксинирани с одобрена от СЗО ваксина, държавите от ЕС могат също да изискват отрицателен PCR тест, направен най-рано 72 часа преди заминаването, могат да прилагат и допълнителни мерки като карантина или изолация.

Коментари

ноември 2023

ПВСЧПСН
  
   

Събития