Новини - България

Експерти съветват: Дайте повече права на акушерките за по-качествена майчина грижа
Прочетена: 585 пъти

Ако страната ни иска да спести пари и едновременно с това да повиши качеството на майчиното здравеопазване, трябва да разшири правомощията на акушерките в родилните отделения. Препоръката е на британския лекар по акушерство и гинекология, а също така и експерт към Министерството на здравеопазването в Обединеното Кралство д-р Трейси Купър. Специалисът е на посещение у нас по европейски проект за по-качествени грижи за бременните и родилките.

 

По думите й акешурките са ценни кадри, които могат да бъдат изключително полезни, ако имат знанията, уменията и правото да оказват здравна грижа при нормална бременност. Акушерките биха могли да водят нормално раждане и да наблюдават майката и бебето в послеродовия период, убедена е д-р Купър.

 

Тезата си подкрепи и с резултати от международни изследвания, според които този модел на здравна грижа намалява броя на преждевременните раждания, усложненията, ненужните операции и процента на ражданията чрез цезарово сечение. А това води след себе си много по-ниски разходи за дейностите по акушерство и гинекология.

 

Според д-р Купър, България е само на крачка от въвеждането на по-голяма автономност за акушерките. Правото да упражняват самостоятелно определени дейности отдавна е разписано в европейските директиви и е въпрос на време страната ни да ги ратифицира.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития