Галерия - Фото

Екипът на АстраЗенека България засади още 20 дървета
Прочетена: 970 пъти
Снимки: АстраЗенека

Екипът на АстраЗенека България засади 20 млади дървета в София, Пловдив и Бургас. Чрез инициативата биофармацевтичната компания постави началото на тазгодишната информационна кампания по повод 31-и май – Световния ден за борба с тютюнопушенето. В столицата гората на АстраЗенека се разрасна с още 10 аризонски кипариси, в Бургас бяха посадени пет декоративни ябълки, а в Пловдив – пет яворолистни чинара.

 

Екипът на АстраЗенека продължава активната си екологична политика с цел облагородяване на околната среда, подобряване на качеството на въздуха и опазване на човешкото здраве. Целта на кампанията е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на респираторни, сърдечносъдови заболявания и рак на белия дроб, както и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете. От края на 2018 г. до момента екипът на компанията е засадил 400 дървета в столицата и шест големи града в страната, които допринасят за пречистването на въздуха.

 

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Ежегодните кампании имат за цел да повишат осведомеността за вредните и смъртоносни последици от тютюнопушенето и вдишването на дим. През 2022 г. СЗО насочва вниманието на обществото върху негативния отпечатък, който оставя отглеждането, производството и употребата на тютюн, върху природата.  

 

Ежегодно засаждането и беритбата на тютюн води до унищожаване на около 3,5 млн. хектара, води до обезлесяването на 200 000 хектара и причинява деградация на почвата. Производството на тютюн изчерпва огромно количество природни ресурси като – вода и изкопаеми горива. Все по-разрастващата се глобална верига за доставки на това изделие води и до увеличаваща се нужда от транспорт – който замърсява природата.  Данните сочат още, че всяка година над 4.5 трилиона цигарени фасове се изхвърлят неправилно и това води до над 766 млн. токсични отпадъци, които отделят химикали във въздуха, водата и почвата.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития