Новини - Свят

ЕК започна обсъждане на плана за борба с болестта
Прочетена: 252 пъти

Европейската комисия (ЕК) постави началото на обсъждането на Европейския план за борба с рака на специална конференция, която се проведе вчера в Брюксел. Очаква се чрез широката обществена консултация по плана в целия Европейски съюз (ЕС) в крайна сметка да бъде финализиран и да се начертаят ключовите области и проучването на бъдещи действия. Предвидено е в края на годината планът да бъде официално представен, като в него ще бъдат предложени действия за всеки етап по отношение на злокачествените заболявания – профилактика, ранна диагностика, осигуряване на лечение и качество на живот.

 

Първи етап – профилактика

Сред мерките по отношение на профилактиката са подобряването на достъпа до здравословна храна, имунизации, мерки за намаляване на фактори, свързани с околната среда - замърсяване и излагане на химикали, както и фокусиране върху научните изследвания и повишаване на осведомеността.

 

Втори етап - ранно откриване и диагностика

Мерките за подобряване хода на болестта чрез ранно диагностициране може да включват по-добро покритие на целевата група от населението, подлежащо на скрининг за рак. Предвижда се и по-активно използване на цифрови решения и предоставяне на техническа подкрепа за държавите членки.

 

Трети етап - лечение и грижи

Сред мерките за подобряване на резултатите от грижите и лечението са улесняване на достъпа до  висококачествено лечение, въвеждане на нови терапии, гарантиране на наличността и достъпността на основните лекарства, както и иновации и научни изследвания.

 

Четвърти етап - качество на живот

Мерките за осигуряване на възможно най-добро качество на живот на пациентите, преживелите рак биха могли да включват подобряване на професионалната реинтеграция, предотвратяване на дискриминацията и предоставяне на палиативни грижи.

 

Специален гост на конференцията в Европейския парламент бе българският футболист Стилиян Петров, който преди години се бори с левкемията.

 

„Аз съм като всички други. И съм съпруг, баща, син и горд оцелял от рака“, каза Петров в началото на речта си и разказа как е научил за заболяването си: „Да бъдеш оцелял от рака е много трудно. Не си подготвен за това. Дори не си подготвен за думата „рак“. Научих новината след един мач. Добре, но какво значи рак, какво трябва да правя? Ще бъда ли в безопасност, ще мога ви ла живея, какво да очаквам? Никой не ми даде отговор. Дадох си го сам“.

 

Той разказа и какво е усещането да оцелееш и да пребориш болестта.

 

„За мен това бе да се изправя. Да вдъхновя другите бе много трудно. Разбрах, че трябва да бутам напред не само себе си и семейството си, но и другите. Защото има толкова много болни хора. Планът за борбата с рака не е просто план. Ракът не избира, но като сме заедно, можем да го победим. Да дадем на всеки отделен човек надежда.“

 

Източник: Клуб Z

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития