Новини - Свят

ЕК се споразумя с шесто дружество за покупка на потенциална ваксина срещу COVID-19
Прочетена: 121 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) приключи вчера проучвателните разговори с дружеството BioNTech-Pfizer за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19, съобщиха от комисията. Това е шестото дружество, с което ЕК приключи разговори, след като вече проведе такива обсъждания със Sanofi-GSK на 31 юли, Johnson & Johnson на 13 август, CureVac на 18 август и Moderna на 24 август.

 

Първият договор, подписан с AstraZeneca, влезе в сила на 27 август.

 

Предвиденият договор с BioNTech-Pfizer ще даде възможност на всички държави-членки на Европейския съюз (ЕС) да закупят ваксината. Те могат също така да направят и дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочват ваксини към европейски държави. BioNTech е немско дружество, което, заедно с базираното в САЩ Pfizer, работи по разработването на ваксина, основана на информационна (матрична) РНК (иРНК).

 

Междувременно стана ясно, че Astra Zeneca е спряла клиничните изпитания на своята ваксина, тъй като един от участниците в изпитанията е получил здравословни проблеми. От компанията заявиха, че това е  рутинна мярка при подобни прояви. Говорител на компанията съобщи, че стандартната процедура е спряна, за да бъдат анализирани данните за безопасността на ваксината.

Коментари

май 2021

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития