Новини - Свят

ЕК препоръчва: До 2025 г. профилактиката на рака да обхване 90% от населението на ЕС
Прочетена: 877 пъти

Европейската комисия (ЕК) представи вчера нови препоръка за подобряване на скрининга за рак в страните в от Европейския съюз (ЕС). Целта е разширяване на профилактичните прегледи, така че до 2025 г. те да обхванат 90% от населението на съюза, което отговаря на условията за скрининга за рак на гърдата, маточната шийка и на дебелото черво и ректума. Препоръчва се целевият скрининг да обхване и други видове рак, по-специално рака на простатата, белите дробове и стомаха, съобщава bntnews.bg. 

 

За въвеждането на новите препоръки Брюксел е предвидил финансова подкрепа за страните — 38,5 млн. евро в рамките на програма „ЕС в подкрепа на здравето“, „Хоризонт Европа“ и 60 млн. евро по линия на „Хоризонт Европа“. Комисията ще предложи и допълнително финансиране за скрининг за рак в рамките на програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ за 2023 г. Освен това може да се предостави подпомагане от европейските регионални, кохезионни и социални фондове.

 

За да се улесни скринингът, се препоръчва да се разшири целевата група за скрининг за рак на гърдата, която вече ще включва жени на възраст между 45 и 74 години (сега възрастовата група е от 50 до 69 г.). За откриване на рак на маточната шийка се предлага да се извършва изследване за човешки папиломавирус (HPV) при жени на възраст от 30 до 65 години най-малко на всеки 5 години, като се вземе предвид ваксинационният статус във връзка с HPV. Препоръчват се тестове за рак на дебелото черво и ректума при лица на възраст 50 - 74 години под формата на фекален имунохимичен тест с цел профилиране и разпределение, за да може пациентите евентуално да бъдат насочвани към последваща ендоскопия/колоноскопия.

 

ЕК препоръчва разширяване на обхвата на организирания скрининг, така че да включва още три вида рак: изследване за рак на белите дробове за настоящи и бивши пушачи на възраст 50 - 75 години; изследване за рак на простатата при мъжете до 70 години въз основа на специфичен за простатата антигенен тест и магнитно-резонансна томография като последващо изследване; в регионите с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха — скрининг за Helicobacter pylori и наблюдение на предраковите стомашни лезии.

 

След като бъде приета от Съвета, препоръката ще замени настоящата препоръка относно скрининг за рак, която е от от 2003 г. 

 

През 2020 г. приблизително 2,7 милиона души в Съюза са били диагностицирани с рак. Според оценките всеки втори граждани на ЕС развива рак през живота си, което има дълготрайни последици за качеството на живот. Само половината от всички онкоболни оцеляват.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития