Новини - България

Една от причините за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация
Прочетена: 1425 пъти

За трета поредна година в София бе отбелязан Световният ден за борба с рака на яйчниците - 8 май. Той се провежда на този ден от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената информираност относно заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб. Тази година Световният ден за борба с рака на яйчниците протича под мотото „Всяка жена споделя силата“.

 

В България денят се отбелязва за трета поредна година от Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на АстраЗенека България.

 

Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“, отбеляза, че организацията й застава зад каузата за трета поредна година, тъй като между рака на гърдата и рака на яйчниците има връзка. Тя бе категорична, че всяка жена с рак на гърдата е необходимо често да посещава гинеколога си и да се изследва за рак на яйчниците.

 

В рамките на Световния ден за борба с рака на яйчниците бе организиран семинар за журналисти, на който бе представена актуална информация за заболеваемостта от овариален карцином, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.

 

Ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа. Континентът е  с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни.

 

В България всяка година се диагностицират около 800 жени, като около 421 от тях губят борбата със заболяването.

 

Причините за рака на яйчниците могат да са основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в BRCA гените); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

 

Д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на Клуб „Млад онколог“, обясни, че ранните симптоми на рака на яйчниците често липсват, поради което заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато шансовете за лечение са по-малко. В България в такъв етап на болестта се диагностицират 64% от случаите.

 

За ранното диагностициране на заболяването е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост.

 

„Една от причините за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация, която се появява по време на клетъчната репродукция. Тези мутации променят или блокират механизмите, които регулират цикъла на растеж на клетката, предизвиквайки неконтролируем растеж на клетки, който може да доведе до развитието на тумор“, каза д-р Кръстева.

 

Проф. Радка Кънева, Център по молекулна медицина, Медицински университет-София, акцентира върху значението на генетичните изследвания за прогнозата и лечението при пациенти с рака на яйчниците, рак на гърдата и техните родственици. По думите й между 50-75% от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на мутации в BRCA гените.

 

„Скринингът  за мутации в BRCA1 и BRCA2 гените се превръща все повече  във  важна част от клиничната практика  и  позволява да се проведе  профилактика, ранна диагностика, прогноза и лечение на рака на гърдата и яйчниците“, каза проф. Кънева.

 

Тя обясни, че критерии за насочване за генетично изследване при фамилен рак на гърда и яйчници са: наличие на една или повече жени в рода, заболели преди 45 г. възраст; ранно начало на болестта преди 50 г. възраст и фамилна история за други онкологични заболявания (простата, панкреас, меланом); фамилна история за заболяването по една линия в няколко поколения; пациентка с две независими  онкологични заболявания.

 

Паралелно със семинара пред Литературен клуб „Перото“ се състоя друго събитие за отбелязването на Световния ден за борба с рака на яйчниците. На специално обособена зона, дамите, желаещи да подкрепят инициативата, бяха гримирани в цветовете, символизиращи борбата с рака на яйчниците – синьо-зелената и розова гама. Така десетки жени изразиха съпричастността си към борещите се със злокачественото заболяване.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития