Новини - България

Един от трима диабетици развива хронично бъбречно заболяване
Прочетена: 214 пъти
Снимка: Pixabay.com

Днес, 09.03.2021 г., се проведе девети модул от обучението за здравни журналисти “Часът на диабета“. Той се организира от АстраЗенека с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън. Темата на онлайн семинара „Диабет – Бъбрекът страда“ е избрана по повод предстоящия на 11 март Световен ден на бъбрека, а гост-лектор бе проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

 

„Чест и привилегия е за мен да открия тази среща“, каза изпълнителният директор на „АстраЗенека“ България Зоя Паунова и припомни, че до този момент са провеени 8 модула на обучителната академия „Часът на диабета“, представяйки различни теми, свързани със заболяването.  Тя отбеляза и създаването на сайта www.диабет.бг, който има повече от 250 000 уникални посещения и в него може да намери достоверна, изчерпателна и актуална информация за захарния диабет.

 

Н. Пр. д-р Роб Диксън припомни, че на 11 март отбелязваме Световния ден на бъбрека и добави, че именно поради тази причина деветият модул от „Часът на диабета“ е посветен на бъбречните заболявания, които са често срещани при пациентите с диабет. Според световната статистика, 1 от 3-ма диабетици развива хронично бъбречно заболяване. „За съжаление някои от тези пациенти достигат до хемодиализа или дори до бъбречна трансплантация“, допълни д-р Роб Диксън.

 

Проф. Борисова представи информация, според която ХБЗ засяга 10% от населението на света  и 13% от българите.  Въпреки това едва 57% от българите изобщо са чували за заболяването. Тя отбеляза, че диабетът, хипертонията и затлъстяването са 3-те основни причини за ХБЗ. Около 25% от пациентите с ХБЗ имат диабет, 70% са с хипертония и 35% са със затлъстяване . ХБЗ е причина за 11% от смъртните случаи при пациенти със захарен диабет.

 

Проф. Борисова фокусира вниманието върху хората със захарен диабет тип 2, които са изложени на повишен риск да развият хронично бъбречно заболяване. Сред рисковите фактори за развитие на ХБЗ при пациентите с диабет са лошия гликемичен контрол, високото кръвно налягане, тютюнопушене и други. И това са факторите, които подлежат на контрол, на модификация.

 

"Болните трябва да разберат, че играят важна роля в собственото си лечение", каза проф. Борисова и допълни: „Ако е болен бъбрекът, той ще разболее и сърцето. И така се стига и до сърдечните заболявания.“

 

Проф. Борисова обясни, че пациентите с диабет е важно да се грижат за бъбреците си като поддържат кръвната си захар в норма, следят кръвното си налягане, поддържат здравословно тегло и поне един път в годината изследват бъбречната си функция.

 

Тя обясни, че има нови групи медикаменти за лечение на диабет, които поддържат гликемичния контрол, но имат благоприятни ефекти и за сърцето и бъбреците.  

 

В края на срещата беше излъчен обучителен филм за пациенти с диабет, който демонстрира, че ХБЗ е прогресивно заболяване. Ранното откриване на бъбречната увреда при диабетиците е от ключово значение, за да се забави прогресията на заболяването и свързаните с него усложнения. Ето защо пациентите с диабет трябва да изследват редовно бъбречната си функция, за да открият ранните признаци на бъбречна увреда. Филмът може да бъде гледан на страниците на https://диабет.бг/.

Коментари

октомври 2023

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития