Новини - България

Джипита искат издаваните от тях бележки да се плащат от пациента
Прочетена: 91 пъти
Снимка: Pixabay.com

Издаването на служебни бележки, медицински за встъпване в брак, както и изготвяне на документи за ТЕЛК да бъдат извадени от основния пакет медицински дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ). Предложението е свързано с предстоящите промени в Наредба 3, които ще станат факт след обсъждания в рамките на преговорите по Националния рамков договор (НРД) 2019. 

 

Личните лекари изразяват мнение, че издаването на служебни бележки за извършените имунизации и профилактични прегледи на деца, както и другите документи на пациенти в същината си са административни, а не лечебно-диагностични процедури. 

 

„Отпадането на тези елементи от пакета, който се гарантира от НЗОК, предполага заплащането му от самия ползвател или негови близки. Посочените документи по никакъв начин не допринасят за диагностично-лечебния процес, а са свързани с административни  процедури, които водят до ползи, които не за свързани с подобряване на здравето или неговото възстановяване. Това предложение е в синхрон  и с намеренията на екипа на Министерството на здравеопазването (МЗ) за въвеждане на официално съфинансиране в системата на здравеопазването“, посочват от НСОПЛБ в мотивите към предложението.

 

Други предлагани промени в наредба 3 са свързани с 24-часовото разположение на личните лекари и засягат осигуряването на достъп на пациентите до медицинска помощ извън обявения график на джипитата.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2023

ПВСЧПСН
  
     

Събития

Няма събития