Медицина на бъдещето -

Две ваксини срещу Ебола показват обещаващи резултати
Прочетена: 248 пъти
Снимка: Pixabay.com

Две експериментални ваксини срещу вируса на хеморагичната треска Ебола са се оказали обещаващи за превенция на опасната болест поне в рамките на една година. Това сочат резултатите от клинични изследвания, публикувани в „Ню Ингланд джърнъл ъф медисин“, съобщава БГНЕС. Изследванията са направени върху 1 500 души в Монровия, Либерия. Участниците в тях са получили ваксина, която е в процес на тестване, или плацебо.

 

Първата ваксина е създадена от канадски учени по инициатива на канадското правителство и лиценз за нея в момента имат фармацевтичните компании Merck, Sharp и Dohme Corporation. След един месец 84% от пациентите, ваксинирани с нея, са развили антитела. Година по-късно 80% от тях все още са с имунитет срещу Ебола.

 

Втората ваксина срещу заболяването, е разработена от Центъра за изследвания върху ваксините на Американския институт за алергии и инфекциозни заболявания (NIAID) и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. При нея данните сочат, че 71% от хората са развили антитела след един месец, а 64% в края на едногодишния тестов период все още са защитени.

 

И двете ваксини са показали леки странични ефекти при някои от пациентите като главоболие, мускулни болки и умора.

 

Изданието припомня, че епидемията Ебола уби повече от 11 000 души в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне от края на 2013 и 2016 г.

 

В момента в процес на разработване са около 15 ваксини срещу силно заразния вирус. Според експерти още до началото на 2018 г. ще бъдат одобрени първите ваксини в рамките на ускорена процедура.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития