Новини - България

Две седмици безплатни прегледи за рак на гърдата в болница "Надежда"
Прочетена: 223 пъти
Снимка: Pixabay.com

От днес започват безплатни прегледи за рак на гърдата в болница „Надежда“ в София.  В рамките на две седмици (14 – 25 октомври) ще бъдат прегледани 244 жени, които си записаха час за преглед още в първия ден на кампанията. Мирела Демирева, Диана Любенова, Ирмена Чичикова, Диляна Флорентин и Станислава Айви също ще дойдат на преглед заедно със скъпи за тях жени.

 

Специалeн гост на МБАЛ „Надежда“ ще е една от пациентките на болницата - Анета Тодорова. Младата жена е диагностицирана с рак на гърдата в начален стадий. Още преди започване на химиотерапията са замразени яйцеклетки, за да бъдат съхранени репродуктивните й възможности. По време на терапията Анета получи предложение за брак в болница „Надежда“ от своя дългогодишен приятел, а днес те вече са семейство.

 

Нана Гладуиш и екипът на Фондация „Една от 8“ също ще бъдат в болница „Надежда“. Специалният информационен кът на организацията е за жени, които са се сблъскали с диагнозата рак на гърдата, за техните близки,  за всички, които искат да разберат повече за заболяването и за това как могат да бъдат подкрепени хората, които се борят с рака на гърдата. Освен практическа помощ, жени с рак на гърдата и техните близки ще могат да получат психологическа помощ от психолозите на Фондация „Една от 8“.

 

Всички „Посланици на Надеждата“, които подкрепиха каузата на болница „Надежда“ за информираност и профилактика на най-разпространеното онкологично заболяване при жените, ще бъдат  удостоени с почетни награди от проф. д-р Константа Тимчева – ръководител на Клиниката по медициннска онкология, д-р Георги Стаменов и д-р Анелия Рачева.       

 

Всяка година 2 100 000 души по света чуват диагнозата рак на гърдата, повече от 620 000 стават жертви на болестта. У нас всяка година новодиагностицирани с карцином на млечната жлеза са около 4000 българки, а над 1300 губят битката с болестта. Затова кампанията на болница „Надежда“ цели да напомни, че ракът на гърдата е невидим. Единственото най-силно оръжие срещу него е профилактиката. Защото, открит рано, ракът на гърдата е лечим.

 

През целия месец октомври болница „Надежда“ е домакин на специална фотоизложба с автор Диляна Флорентин. Всички „Посланици на Надеждата“ оставиха личните си послания, а специален акцент е участието на лекарите проф. д-р Иван Щерев, д-р Боян Павлов, д-р Деян Атанасов и д-р Борис Кръстев. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития