Новини - България

Две донорски ситуации - седем души с шанс за нов живот
Прочетена: 61 пъти
Снимка: Pixabay.com

Две донорски ситуации в София и Варна в рамките на няколко дни дадоха шанс за нов живот на седем души. Това показва информация от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Министерството на здравеопазването.  

 

Вчера бе обявено, че четирима души са получили шанс за нов живот след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена са взели благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора. 

 

На 29 септември медицински екип от „Св. Марина" – Варна, с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

 

На 30 септември по искане на ИА „Медицински надзор" и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет „Спартан". Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите. Същият ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „Лозенец" са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор" и Националната агенция за трансплантация на Румъния, сърцето е предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

 

На 1 октомври други трима българи получиха шанс за нов живот чрез трансплантация след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов. Това става възможно след като на 30 септември близките на изпаднал в мозъчна смърт 22-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора. На следващия ден медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“ присаждат бъбреци на двама мъже – на 47 г. и на 36 г., а екип на Военномедицинска академия трансплантира черен дроб на 54-годишен мъж. Другите органи на донора не са имали подходящи реципиенти.

 

От Александровска болница информират, че бъбреците на 22-годишния мъж са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност. Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. Единият реципиент е на 36 години от гр. Пловдив, на диализно лечение от една година. Другият е на 47 години, от Силистра, и провежда диализно лечение от 2019 година. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

 

От ВМА информират, че двамата трансплантирани при тях пациенти към момента се намират в задоволително състояние, екстубирани, контактни и адекватни.

 


 

 

 

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития