Новини - България

Две бъбречни трансплантации са направени в УМБАЛ "Александровска"
Прочетена: 245 пъти

Две бъбречни трансплантации са направени в УМБАЛ "Александровска", съобщават от лечебното заведение. Донорът е мъж на 32 години, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив. 

 

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност и са избрани след като е установено, че са с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

 

Мъжът е на 55 години от гр. Плевен и е на хемодиализно лечение от 2017 година, а жената е на 29 години от пловдивски регион, на хемодиализно лечение от 2018 г. По думите на началника на Клиниката по урология проф. Марин Георгиев трансплантациите са били затруднени, продължили са по-дълго от очакваното, с намесата на съдов хирург, тъй като бъбреците са били с рядка анатомична осебеност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии.

 

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития