Новини - България

Двама българи получиха шанс за втори живот след успешни трансплантации
Прочетена: 127 пъти
Снимка: Pixabay.com

Двама българи получиха шанс за втори живот след успешни трансплантации, съобщават от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

 

Едната трансплантация е сърдечна и е извършена от екип на университетската болница „Св. Екатерина“.  Реципиентът е мъж на 49 години, който до сега е бил с изкуствен орган, в очакване на подходящ донор. Пациентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в лечебното заведение под строг медицински контрол.

 

Втората трансплантация – чернодробна, е извършена от екип на болница „Лозенец“.  Реципиентът е 18-годишно момиче. Пациентката е настанена в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването ѝ.

 

Двете трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. Донор е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт.

 

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват към близките на починалия мъж своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

Коментари

май 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития