Новини - България

Доц. Жана Казанджиева: Прополисът е типичният български алерген
Прочетена: 415 пъти
Снимка: Pixabay.com

Никел, кобалт, хром - тези метали са най-широко разпространените алергени у нас и по този показател България е напълно сравнима с останалите европейски страни. Има обаче една друга алергизираща субстанция, която е типична за страната ни - прополисът. Това съобщи на пресконференция днес дерматологът доц. Жана Казанджиева. По нейните думи прополисът не е включен в универсалните тестове за диагностициране на алергия и контактен дерматит, но специалистите са установили, че в 70% от случаите хора, които дават положителна реакция на теста с перувиански балсам от общия набор тестове,  се оказват чувствителни и към прополис.

 

"Перувианският балсам, който се използва в много мазила, е петият по разпространение алерген у нас и по тази причина за нас не е изненада, че много хора се оказват алергични и към прополис. От друга страна този пчелен продукт е харесван и използван у нас по много начини - в домашно приготвен разтвор, в пасти за зъби и в кремове за външна употреба", обясни доц. Казанджиева. 

 

Тя посочи, че независимо от ограниченията в производството на продукти с никел, той все още си остава причинител № 1 на алергии в световен мащаб и това е така, защото освен в масово употребявани артикули като колиета, обеци, пръстени и копчета, той намира приложение и при медицинските изделия като зъбни и ортопедични импланти и пиърсинги. В същото време лекарите обръщат внимание, че съществува и друго заболяване - т. нар. системен контактен дерматит, причиняван от храни с високо съдържание на никел - ядки, броколи, зелен фасул. По обобщени данни за света между 30% и 50% от хората, които имат контактна алергия към никел, страдат и от системен контактен дерматит. В тези случаи наред с лечението се препоърчва и т. нар. "безникелова диета". Ограничават се също така консервираните храни в метални кутии, напитките в кен и шоколадите с ядки, поясниха дерматолозите.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития