Новини - България

Доц. Развигор Дърленски: Всяко пето дете се ражда с атопичен дерматит
Прочетена: 154 пъти
Снимка: Pixabay.com

Атопичният дерматит, алергията към насекоми и уртикарията са трите най-разпространени кожни заболявания в детската възраст. Това съобщи на пресконференция дерматологът доц. Развигор Дърленски от Аджъбадем СитиКлиник Токуда болница. В допълнение той поясни, че днес всяко пето дете в развитите индустриални страни се ражда с атопичен дерматит, а прогнозата е, че през 2050 г. това заболяване ще засяга всяко второ дете.

 

"Трябва да се знае, че атопичният дерматит представлява нарушение на бариерната функция на кожата, а алергията е вторичното заболяване. Около 80% от децата обаче го израстват. Също така хората трябва да са спокойни, защото днес имаме много възможности за проактивно лечение, когато се налага. То включва емолиенти - овлажняващи средства, и лекарства с имуномодулиращ ефект без съдържание на кортикостероиди", каза специалистът.   

 

Ухапванията от различни насекоми - комари, дървеници, бълхи са често срещани в детската възраст и не би трябвало да предизвикват особена тревога, защото са самоограничаващи се заболявания - те преминават за 7 дни при лечение и за 10 дни без лечение, обясни доц. Дърленски. Що се отнася до уртикарията или копривната треска, при децата тя протича остро, но се овладява с подходящо лечение, допълни той.  

 

Според доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска блоница, днес специалистите все по-често се срещат с алергии, които допреди време са били необичайни за деца - например никеловата алергия. По нейните думи това е така, защото вече малките играят с играчки, които имат повече метално съдържание, а в други случаи са лепени със специални лепила с високо съдържание на акрилати. При младежи, които спортуват и използват ръкавици също се наблюдава зачестяване на алергиите. При момичетата по-чести стават алергиите към китайски гримове - сенки, ружове, червила.

 

Повече внимание трябва да се обръща и на прекомерното къпане, посочи доц. Румяна Янкова от Университетска болница "Пълмед" в Пловдив. По нейните думи неслучайно в последно време се говори за по-рядко къпане на децата с измивни препарати, заради пресушаването на кожата. Тя препоръча това да става не повече от 2 пъти седмично, като се избягват течните измивни препарати, които образуват много пяна. Специалистката препоръча да се използват класическите блокчета сапун или измивните продукти с реомазняващи кожата съставки. Според доц. Янкова все по-често се среща и алергията към прах за пране, главно защото повечето домакини не спазват дозировката и перат с по-голямо от необходимото количество прах. В допълнение тя подчерта, че алергия може да се развие и към дрехите, които са били изпрани по този начин и след това не са били обилно изплакнати с чиста вода.

 

Дерматолозите призоваха хората да се възползват от възможността да се обърнат към специалисти по кожни алергии в рамките на кампанията, която ще се проведе от 20 до 22 ноември.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития