Интервю -

Доц. Красимира Христова: Ехокардиографията трябва да е задължителена при кардиолог
Прочетена: 994 пъти

В петък в Боровец ще се проведе годишна среща, посветена на новостите в неинвазивната диагностика в кардиологията. Повече за нея разказа в интервю за Redmedia доц. Красимира Христова. Тя е председател на Работната група по неинвазивна образна диагностика в кардиологията към Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и на Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиолоигята.

 

Доц. Христова е специалист кардиолог и експерт по ехокардиография. Има защитена докторска степен върху приложението на новите ехокардиографски методи за оценка на миокардната деформация при пациенти след остър миокарден инфаркт. Специализирала е в престижни университети в Австрия и Белгия. Има успешно защитена магистратура в областта на Аdvance Medical Imaging в кардиологията. Участвала е в разработването и клиничното приложение на първия софтуер за триизмерна миокардна деформация, съвместно с колектив от Белгия и Норвегия.

 

Доц. Христова е учен със световна известност и признание.  Член е на Борда на Европейската асоциация по ехокардиография, на Борда на Научния комитет на Американската асоциация по ехокардиография и на Борда на директорите на Световната лига по хипертония.

 

През 2015 г.  е избрана за  почетен член на International Academy of Сardiovascular Science, САЩ.


Доц. Христова, програмите за обучение на младите лекари по кардиология бяха значително променени и осъвременени през последните години, моля Ви да посочите достатъчно добре ли е застъпена неинвазивната кардиологична диагностика в тях?

 

- Да, новата програма включва и 6 месеца специализация по неинвазивна диагностика, в това число и ехокардиография. Естествено, тези 6 месеца не са достатъчни за човек, който за първи  път се среща с тази методиката като начин на изследване, но е достатъчно  като време за придобиването на фундаментални познания.

 

Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, на която сте председател, за втора поредна година провежда Училище по ехокардиография. Достъпно ли е то за бъдещите кардиолози?

 

- Да, с подкрепата на индустрията провеждаме училището в два модула – пролетен и есенен. Участието в него е напълно безплатно за специализантите по кардиология. Интересът е изключително голям. Важно е да се знае, че освен теоретичната информация, участниците в училището имат възможност да изследват на живо пациенти, което е много полезно за тях.

 

В този ред на мисли - необходими ли са нормативни промени, които да улеснят достъпа до пациента до ехокардиографско изследване? Задавам въпроса в контекста на добре известния факт, че страната ни е на водещо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, а точната диагностика в много случаи закъснява?

 

- Ехокардиографията на фундаментално ниво трябва да бъде включена като задължителен преглед при пациентите в специализираната доболнична помощ, осъществявана от кардиолозите. Естествено, необходим е утвърден и приет протокол от НЗОК, както е в другите европейски страни и САЩ. Това е много важно, за да бъдат по-ефективно проследявани кардиологичните пациенти. Понякога информацията, която се получава при прегледа на един пациент в различни лаборатории е доста разнопосочна, което води до объркване на специалисти и болни. Все пак да не забравяме, че ехокардиографията в голяма степен е субективна методика. Ето защо правилната работа при скениране на пациентите, както и използването на нови техники, обединено в един протокол за фундаментално изследване ще даде много повече информация за един пациент в течение на годините. Това са и препоръките на Европейската асоциация по ехокардиография  (EACVI) през последните години. Освен това има идея, изпитът за придобиване на сертификат по ехокардиография у нас да бъде провеждан точно по модела на ЕАСVI.

 

Разширява ли се спектърът от неинвазивни кардиологични изследвания  – компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и пр.? Познават ли се добре техните възможности в доболничната помощ?

 

- Погледнато в световен мащаб, неинвазивни методи като компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс навлизат много бързо в кардиологията, защото информацията, която дават те за състоянието на пациента е много по-достоверна и по-обширна. Друг е въпросът кой може да осъществи това изследване. В големите лаборатории, където това е достъпно, самата подготовка и изследване се осъществява от техници, които са обучени специално за кардиологични пациенти. Анализът на резултатите  се осъществява от кардиолози, защото те в редица случаи са много по-добре запознати от рентгенолозите с хемодинамичните промени, които настъпват при един кардиологичен пациент. Знаят и какво се очаква от анализа на данните.

 

В България това е все още приоритет на рентгенолозите, но работната група по неинвазивна образна диагностика към Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) насочва усилията си към идеята тези методи да бъдат и достояние на самите кардиолози. Поставили сме си цел с практически и теоретични курсове да се постигне ниво на интерпретиране на резултатите от кардиолозите, които имат интерес в тази насока. Специален гост тази година на националната среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията ще бъде проф. Дучи, която е председател на секцията по ядреномигнитнорезонансна кардиологична диагностика  към  EACVI.

 

С какво е по-различна програмата на форума, който стартира утре в Боровец?

 

- Националната среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията се наложи като национален форум на ехографистите в България. Нашите симпозиуми винаги са с международно участие. Тази година гост-лектори ще бъдат водещи специалисти в областта на диагностиката на вродените пороци при възрастни от Великобритания – проф. Оуен Милер, проф. Уай Ли, проф. Фон Барделебен от Германия, който е един от водещите ехографисти в областта на инвазивните процедури – при клапни болести и  затваряне на ухото на ляво предсърдие. Отново в програмата сме включили практически курсове на обучение, както и участие на много млади колеги, занимаващи се с ехокардиография.

 

Как страната ни заслужи домакинството на Световния конгрес по ехокардиография и други образни диагностики, който ще се проведе през следващата година в курорта „Албена“?

 

- Това е едно призвание на България, като страна, която все пак има какво да покаже в съвременния анализ и подход към неинвазивната диагностика и ехокардиографията. Наистина този факт може да ни носи само удовлетворение.  Трябваше да минат повече от 7-8 години, трябваше у нас да дойде самият председател на Световното дружество по ултразвук в кардиологията проф. Навин Нанда и да се убеди, че можем да бъдем домакини на подобен форум. И това стана. Събитието ще бъде подкрепено от ЕACVI и  Американската асоциация по ехокардиография. Очакваме голям брой световноизвестни лектори в областта на ехокардиографията да бъдат част от проявата. По традиция подобни форуми се пердшестват от обучителни курсове и благотворителна програма, която ще бъде уточнена като формат в следващите месеци.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития