Новини - България

Доц. Иван Иванов: COVID-19 не се лекува с антибиотици
Прочетена: 199 пъти

„COVID-19 не се лекува с антибиотици, защото тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19 има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница.“

 

Това каза доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести, при обявяването на старта на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19 (18 - 24 ноември 2021 г.).  Организатор на събитията в информационната кампания е Офисът на Световната здравна организация (СЗО) в България.

 

.
Антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството, подчерта доц. Михаил Околийски - експерт от офиса на Световната здравна организация в България. Той изрази недоумението си, че вече трета година в България не се приема разработената от експертите Национална програма за антимикробна резистентност и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

 

Коронавирусната пандемия предизвика през 2020 г. свръхупотреба на антибиотици, което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции.

 

„В европейските държави своевременно взеха мерки за предотвратяването на антимикробната резистентност. Проучване сред 27 държави показва, че там употребата на антибиотици е спаднала с 18%. България е единствената сред тези държави със свръхупотреба на антибиотици. Ръстът на употребата у нас е с 30%, като специално използването на азитромицин от групата на макролидите има 100% ръст. А това е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се ползваше основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще“, обясни доц. Иванов.

 

„Антибиотиците не може да се ползват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване са ваксините. България не трябва да остава остров на глупостта с най-ниското ваксинално покритие“, бе категоричен доц. Михаил Околийски.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития