Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Интервю -

Доц. Гриша Матеев: Потърсете съвета на дерматолога, за да имате спокойна лятна почивка
Прочетена: 1692 пъти

Слънчеви изгаряния, гъбички по краката, зачервена и раздразнена кожа – тези неприятни изненади нерядко развалят почивката ни и ни създават проблеми точно когато единственото ни желание е да се радваме на дългите летни дни. Можем ли да избегнем тази опасност и какво трябва да знаем, за да се предпазим ефективно  от кожни проблеми през лятото. Отговор на този и други въпроси Redmedia потърси от дерматолога доц. Гриша Матеев.   


Доц. Гриша Матеев ръководи Направление по болести на съединителната тъкан и детска дерматология в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“. Научните му интереси са свързани с проблемите на микологията и общата дерматология. Има многобройни научни публикации, автор и съавтор е на няколко учебника и монографии. Председател е на Българското дерматологично дружество и съосновател на Българското дружество по медицинска микология. Член е на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Европейската академия по дерматология и венерология. 


Доц. Матеев, лятото е в разгара си и хората все повече осъзнават, че добрата грижа за кожата е важен елемент от общата грижа за здравето през този сезон. Моля Ви, опишете накратко опасността от гъбичките, които нерядко ни създават проблеми през летните месеци?

 

- Гъбичните инфекции са чести през лятото, защото тези микроорганизми обичат влага и топлина. През топлите месеци тези условия са налице и дерматофитите, т.е. гъбичките, които обитават повърхностният слой на кожата – епидермиса, се активират. Има типични места по човешкото тяло, където те се появяват – между пръстите на краката, гънките в слабините, ямките под мишниците, при по-пълни хора – под корема, гърдите и врата. Също така могат да се появят по ноктите и окосмените части. С една дума навсякъде, където има повече влага и средата е по-топла. Обилното потене също е един предразполагащ фактор. Клиничната картина е типична, симптомите са: сърбеж, зачервяване, разраняване, лющене на кожата на краката.

 

Държа да подчертая обаче, че има и друг вид гъбички, които се предават от животните на човека. При тези инфекции няма сезонност. Зоофилните гъбички, както те се наричат в науката, могат да причинят например микроспория. Тя се среща много често при деца, които са в контакт с кучета и котки, в чиято козина са се заселили тези микроорганизми.

 

Тъй като все пак разговаряме по темата за сезонните заболявания на кожата, моля Ви да посочите имат ли профилактика летните гъбични инфекции?

 

- Да, и тя е свързана с един прост принцип – да се осигури среда, в която те не могат да живеят и да се размножават. На първо място е валидна препоръката да се носят широки дрехи от естествени тъкани, вторият много важен съвет е да си осигурим отворени обувки, сандали или джапанки и да изоставим маратонките, кецовете, гуменките, затворените обувки за планинско ходене. Добре би било тийнейджърите и младежите да имат предвид, че тесните дрехи и маратонките ги извеждат в по-висок риск от гъбични заболявания.

 

Кои хора са по-застрашени от гъбична инфекция?

 

- От професионалните групи – полицаи, военни, изобщо униформени служители, които по силата на задълженията си трябва да носят затворени обувки и облекло. Също така практикуващите водни спортове. От хората с хронични заболявания – най-вече диабетиците.   

 

Все пак в аптеките се продават свободно много лекарствени продукти – гелове, кремове, разтвори, които са предназначени за лечение на гъбични инфекции. Редно ли е те да се употребяват по собствена инициатива, само при наличие на описаната симптоматика?    

 

- Ако има поставена диагноза от дерматолог, то няма причина човек да не си прилага тези продукти. В този случай е ясно, че става въпрос за гъбична инфекция и тези медикаменти могат да се прилагат с профилактична цел. Ако обаче  не сте сигурни, а само допускате, че имате гъбички, не рискувайте и не се „лекувайте“ сами. Зад симптомите, които вече посочих, могат да се крият много други неща, в това число и по-сериозни заболявания с потенциални усложнения. Тази опасност не е за пренебрегване. Така че, търсете лекарски съвет навреме, това може да ви спести много главоболия и притеснения по-късно.

 

А какво трябва да бъде поведението през лятото при хора с хронични кожни заболявания като витилиго и псориазис например?

 

- Правилата за предпазване от слънцето важат в пълна степен и за тях. Умереност и следване на лекарските препоръки са абсолютно необходими условия за това лятната почивка да премине спокойно и без инциденти. Хората, страдащи от витилиго могат да се излагат на слънце, разбира се – с мярка и с адекватна слънчева протекция. Прекомерното излагане на слънце и при тях е свързано с по-висок риск от възникване на рак. Същото се отнася и до пациентите с псориазис. Има едно дълбоко погрешно, но все пак доста разпространено схващане, че те не боледуват от кожен рак, в това число и злокачествен меланом, както и че са пощадени от други видове рак – на други органи. Това не е вярно.     


Съвременните схващания за псориазиса са, че това е едно хронично автоимунно заболяване с ясно изразена генетична предразположеност, което се съпътства не само от изменения по кожата, но и от редица други болестни прояви, свързани с нарушения в мастния обмен, сърдечната дейност, с повишени нива на пикочната киселина и др. Не трябва да се забравя, че хората с псориазис са с многократно по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Ето защо те винаги трябва да се лекуват съвместно от дерматолог и специалисти по вътрешни болести, по кардиология, по ендокринология. Лятото, разбира се, е много подходящо за морелечение на псориазиса. България има дългогодишни традиции в тази област и международно признат опит. Ако трябва да обобощя – да, нека хората с псориазис да използват сезона, но да не го правят без лекарски съвет и наблюдение, при това не само от дерматолог.

 

А трябва ли да се прилагат слънцезащитните средства в градска среда?

 

- Да, категорично. Ултравиолетовите лъчи преминават безпрепятствено през облаците, преодоляват запрашеността и увреждат не по-малко отколкото на морския бряг или във високата планина. Затова дори и в града използвайте подходящи слънцезащитни средства с висок фактор и не забравяйте да ги нанасяте често, през 2-3 часа по лицето и по откритите части на тялото.    

 

И един последен въпрос. Подходящ сезон ли е лятото за козметични процедури като лазерен или химичен пилинг и други естетични дерматологични интервенции?

 

- Не, през лятото те не се препоръчват. Един пилинг, проведен през летните месеци, впоследствие може да доведе до трайна хиперпигментация.  По правило препоръчваме консултация с дерматолог към края на септември или октомври. Тогава той ще прецени дали може да се пристъпи към такава процедура, както и да определи мерките за протекция на кожата и последващото наблюдение.   

 

  Невена ПОПОВА 

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития