Новини - България

Доц. Атанас Мънгъров: По-необходима ни е моноваксина срещу варицела
Прочетена: 250 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Много добре е, че се мисли за включването на ваксина срещу варицела в имунизационния календар. Факт е обаче, че към този момент у нас няма регистрирана такава по чисто бюрократични причини".

 

Това коментира пред Redmedia водещият наш педиатър инфекционист доц. Атанас Мангъров, ръководител на Детско отделение в Университетската специализирана болница за активно лечение на инфекциозни болести "Проф. Иван Киров" в столицата. Той бе потърсен във връзка с подписката срещу въвеждането на ваксината имунизационния календар.

 

По неговите думи липсата на регистрирна ваксина е много голяма пречка в момента, но принципно е важно имунизацията срещу варицела да бъде включена в Националния имунизационен календар като задължителна на 1-годишна възраст.

 

"Естествено, включването й ще доведе до промени в календара, но в това няма нищо притеснително. Сега 3-валентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола се поставя на 13 месеца и на 11 години, докато в повечето страни това се случва на 4 - 6 годишна възраст. Когато към нея се добави и компонента срещу варицела, ваксината става 4-валентна и изведнъж ще се окаже, че някои деца вече са получили 3-валентната, а сега ще трябва да бъдат ваксинирани отново с 4-валентна. Ето защо твърдя, че по-необходима ни е моноваксина срещу варицела", категоричен бе специалистът.

 

Невена ПОПОВА

       

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития