Новини - България

Доц. Антон Тонев за здравната система: Задъхващи се болници и кадрови дефицит
Прочетена: 864 пъти

Здравеопазването е сравнително консервативна и инертна система, в която доказателствата се натрупват бавно и често диагностиката и лечението на различни заболявания се променят, а някои дори - отхвърлят. Имаме нужда от абстрактен поглед за това какво се случва в системата и как можем да бъдем адекватни. Това каза председателят на Комисията по здравеопазването към 47-то Народно събрание доц. Антон Тонев по време на Деветия национален фарма форум на списание "Мениджър". По думите му задоволяването на нуждите на пациентите в България все още не е на нужното ниво и страната ни има сериозен проблем с трудното преминаване от система, изградена да служи на държавата, към система, ориентирана към пациента. Според доц. Тонев здравеопазването ни се характеризира със задъхваща се болнична система, кадрови дефицит, оставена в страни извънболнична система. На база на тази обща оценка на системата предстои да бъдат представени предложения за реформи, така че да започне изчистването на тези дисбаланси.

 

„Изследвали сме причините, довели до този дисбаланс, и предложенията за решения, които ще бъдат представени пред обществото, ще бъдат в тази насока. Поставили сме си като приоритет да намаляват хоспитализациите, а влизането в болница да остане за хората, които наистина имат нужда от активно лечение“, каза доц. Тонев.

 

Той обясни, че в момента страната ни плаща за един здравен продукт три пъти. Първо, когато една диагностична процедура може да се извърши извън болница, а болният е приет, плащаме за услугата, която той получава на по-висока цена. Втори път, когато се изплаща болничен и трети път - под формата на загуба на добавената стойност за икономиката ни, която този пациент би изработил в дните, когато не е на работното си място.

 

Дори и най-перфектната здравна система не би могла да постигне резултати, ако няма активна интеракция с обществото, допълни той. Затова "имаме нужда да промотираме продукта "Здраве", да възпитаваме следващото поколение да се интересува от грижата за собственото си здраве.  А част от цялата тази концепция безспорно е разгръщането на мощния потенциал на дигитализацията и електронизацията на здравеопазването, коментира доц. Антон Тонев.

 

Девети национален фарма форум се осъществява с подкрепата на: AstraZeneca; MagnaPharm; Astellas; Novartis; Българска болнична асоциация; СЕНТИЛИОН; MED-EL.


Медийни партньори на събитието са: bTV; dir.bg; puls.bg; REDmedia, portalnapacienta.bg.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития