Новини - България

Доц. Ангел Кунчев: Скринингът при полицаите показва, че е рано за намаляване на мерките срещу COVID-19
Прочетена: 115 пъти

Приключило е тестването на полицейските служители, което бе решено да се реализира като вид скрининг за COVID-19 сред населението през изминалата седмица. Това стана ясно на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Изследваните полицаи са 1016. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че това може да се приеме за представителна извадка по отношение на цялото население, тъй като от една страна за хора в по-млада възраст (39 г. е средната възраст) и от друга - защото става въпрос за група от хора с интензивни контакти и се предполага, че са се "срещали по-често с вируса".

 

"С отрицателни резултатаи са 1007 (99%) от тях, двама души имат положителен резултата за IgM антитела, което означава прясна инфекция. IgM антителата се появяват на седмия до деветия ден от заболяването или от срещата с вирус, защото заболяване може и да няма. И 7 души (0,7%) са положителни за IgG. Това са 6 мъже и една жена, което означава, че те са имали среща с вируса, вероятно без клиника или с много лека клиника и вече имат антитела. Нито един няма положителен едновременно и на IgM и IgG. Един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но пък резултатите при него са отрицателни. Така или иначе ще пуснем допълнително изследване на този един човек с клиника и на двамата, които са с IgM антитела, за да потвърдим налице ли е вирусът при тях", каза доц. Кунчев.

 

Той обясни, че резултатите от скрининга показват, че все още в София не е налична активна циркулация на вируса, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, има шанс тя да остане на много нисък интензитет на разпространение, както и че все още не можем да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази.

 

"Рано е за такова нещо, както е рано и за намаляване на мерките за физическа дистанция", каза главният държавен здравен инспектор.

 

Председателят на щаба ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че ситуацята е същата и сред военните колективи, където са изследвани около 1100 души без сиптоматика и във връзка с изпълнението на служебните им анагажименти (заминаване или прибиране от мисии и др.). В неделя от кораб от Румъния се прибират 146 моряка, които също ще бъдат изследвани.

 

След месец ще бъдат направени отново изследвания на същите групи.

Коментари

март 2023

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития