Новини - България

Доставиха шесткомпонентна ваксина за новородени
Прочетена: 226 пъти
Снимка: Pixabay.com

В склада на Министерството на здравеопазването е доставено първото количество от шесткомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, предназначена за задължителни имунизации на новородените от общопрактикуващите лекари. През следващата седмица предстои доставката на още количества, като с тях общо доставените в страната дози ще са 45 000.  Регионалните здравни инспекции са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области. В столицата по-голямата част от общопрактикуващите лекари вече са получили количества, съобщават от здравно министерство.

 

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов посочи пред медии, че в министерството са получени единични сигнали за недостиг на ваксината. Вече се извършва проверка, на база която ще се изготви анализ, който да посочи каква е причината за сигналите.

 

От министерството информират, че са договорени достатъчни количества от шесткомпонентната ваксини, така че да бъдат обхванати подлежащите деца. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития