Новини - България

Донорска ситуация в Пловдив даде живот на трима души
Прочетена: 81 пъти
Снимка: ВМА

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, с координатор д-р Костадин Чифлигаров. Това стана възможно след като на 7 август близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора, съобщават от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН).

 

На следващия ден двама българи бяха трансплантирани с бъбреци. Операциите са извършени от медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“. От лечебното заведение уточняват, че реципиентите са мъже с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

 

Единият реципиент е мъж на 23 години от София, на хемодиализнодиализно лечение от една година. Другият пациент е на 38 години от Добричка област, който е на диализно лечение от 2018 година. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

 

От ИАМН допълват, че поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е трансплантиран на румънски пациент по линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния. Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития