Новини - България

Договорът с по-високите лекарски заплати се оказа недействителен
Прочетена: 2951 пъти

Подписаният миналата седмица нов Колективен трудов договор (КТД) в отрасъл "Здравеопазване" се оказа фалшив, алармираха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 

Подписалият от името на БСК директор на Столичната спешна помощ д-р Георги Гелев не е бил упълномощен от никого и на практика не представлява никого по договора. Представителят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) e оттеглил подписа си, а тези на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ) въобще не са присъствали на подписването.

"Така под новия КТД стоят само подписите на министъра и на два синдиката, което го прави недействителен", твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Основанията за спорната легитимност на документа, който обещава да увеличи заплатите на медицинското съсловие в България в диапазона от 15 до 30%, са описани в писмо на работодателските организации до министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика. От него става ясно, че по-голямата част от представителите, които е трябвало да озаконят секторното увеличение на възнагражденията, дори не са знаели за подписването на Колективния трудов договор.

 

Предлагаме ви писмото им без редакция:

Национално представителните работодателски организации (НПРО) с изненада установихме, че на Интернет страницата на Министерството на здравеопазването на 10.10.2016 г. е поставен т. нар. "Колективен трудов договор" в отрасъл "Здравеопазване". В тази връзка изразяваме следната обща позиция:

  1. В Кодекса на труда, чл. 36, ал. 8 изрично е упоменато, че представителни са всички поделения на организация, призната за представителна на национално равнище;
  2. Нашите представителни организации не са подписали посочения документ и поради това няма как да се считат за правно обвързани от съдържанието му;
  3. Подписалият от страна на Национална асоциация на работодателите от здравеопазването в Република България не представлява организацията и не е упълномощаван за това.
  4. Подписалият от страна на Национална браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени продукти, медико-санитарни и билкови препарати оттегли своя подпис поради наличие в посочения КТД на разпоредби, несъвместими с изразените позиции на национално представителните работодателски организации по отношение определяне на минимална работна заплата и минимални осигурителни прагове.
  5. На посочените основания и като се съобразяваме изцяло с вижданията на представителните за отрасъла организации – наши членове, а именно: АИКБ - Национално сдружение на частните болници; Сдружение на българските зъболекари; Асоциация по трудова медицина; БСК - Сдружение на общинските болници в България; КРИБ - Българска болнична асоциация; Сдружение на службите по трудова медицина в България; Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, не можем да приемем т.нар. "Колективен трудов договор" в отрасъл  "Здравеопазване" за ангажиращ и произвеждащ правни последици акт и ще се солидаризираме с позицията на нашите представителни структури за непризнаването му, а в случай на евентуално разпростиране по смисъла на чл. 51б от Кодекса на труда ще се възползваме от законовите възможности за  оспорването му пред компетентния съд.

Цветан Симеонов
От името и по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития