Новини - България

До седмица дават предложения за решаването на проблема с недостига на лекарста
Прочетена: 1022 пъти
Снимка: Pixabay.com

В едноседмичен срок членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването да изпратят своите предложения до Министерството на здравеопазването за решаването на проблема с недостига на лекарствени продукти. Това решение е взето на днешното първо заседание на сформирания от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съвет, съобщават от ведомството. Целта е да се засили контрола върху обезпечаването на българските пациенти с лекарства.

 

В рамките на съвета са обсъдени възможностите за оптимизиране прилагането на Закона за здравето и европейското законодателство в областта на лекарствоснабдяването. Обсъдени са още верификацията на лекарствените продукти, Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), както и причините за недостига на отделни лекарствени продукти у нас. Представителите на здравните власти, на регулатора и на участниците във веригата на лекарствоснадбяването са категорични, че всеки конкретен случай на липсващо лекарство трябва да бъде разглеждан самостоятелно, доколкото причините за недостига са от различно естество.

 

"На този етап не е констатиран системен проблем, затова обсъждаме всички възможни начини в най-кратки срокове да направим така, че недостигът на лекарства да бъде максимално ограничен и пациентите да бъдат спокойни, че могат да продължат терапията си", обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред медии след заседанието на съвета.

 

В Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването са включени представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП), Българския фармацевтичен съюз (БФС), Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарствени продукти (БАРПТЛ), Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и др.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития