Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

До 5 г. затвор за неспазване на карантината
Прочетена: 110 пъти
Снимка: Министерски съвет

За неспазване на наложена карантина от здравните органи се носи наказателна отговорност до 5 години затвор и първоначална глоба в размер на 5 000 лева. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод случаите на нарушение на извънредните мерки.

 

Министърът предупреди и че страхът на хората от коронавируса може да предизвика вълна от телефонни измами, които да използват ситуацията и да манипулират българското население. Вече има единични случаи на телефонни измами.

 

"Затова обръщам внимание. Знам от практиката, че в такива ситуации това е добра среда за развитие на такава престъпна дейност. Обикновено хората се лъжат на база на най-големите им страхове - за здравето, за живота и близките им. Примерно, че роднина е заболял от коронавирус и трябва определена сума, за да бъде лекуван и настанен в болнично заведение. Моите препоръки са хората да не вярват на никой друг, освен на органите на МВР. И когато искат конкретна информация, да използват телефон 112 и ще им бъде дадена. При всички останали обаждания най-вероятно става въпрос за измама“, каза вътрешният министър.

 

Малко преди това на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че от 17.00 часа днес на телефон 112 ще се приемат обаждания с въпроси за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването във връзка с коронавируса. Причината - неяснотата около обхвата и приложението на заповедта.

 

„4 души от Министерство на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос или тълкувание да се отговори на хората и по максимално бърз начин да бъде взето необходимото решение. Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни той.

 

Премиерът съобщи още, че с 6 месеца ще бъде удължен срока за издаване на лични документи така, че да няма струпвания на хора на гишетата.

 

"До края на май се удължава и срокът за документи за газовите уредби. Протоколите за скъпите лекарства стават до 12 месеца. Решенията на ТЕЛК също се удължават до края на месец май. Надяваме се, че дотогава всичко, което се случва по света с коронавируса, ще бъде овладяно. По този начин хората няма да отиват да си удължават ТЕЛК“, обясни министър-председателят.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития