Новини - България

До 30% увеличение на цените за медицинските дейности
Прочетена: 559 пъти
Снимка: Pixabay.com

Договорено е 30% увеличение на цените за дейности в първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ (ПИМП и СИМП), както и 25% за болнична помощ, съобщават от Български лекарски съюз. След три месеца преговори по параметрите на Анекса към НРД 2020-2022 г. организацията постигна следните договорености за изпълнителите на медицинска помощ:

 

1.    30% средно увеличение на цените на дейностите в ПИМП и СИМП, които влизат в сила със задна дата от 01.01.2022. За първи път извънболничната помощ е изведена като приоритет и е договорен толкова сериозен ръст на цените.
•    В ПИМП ръстът на цените е средно 30%. Съществено е увеличението, както на профилактични прегледи, така и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти. Повишени са и цените за капитационни плащания при общопрактикуващите лекари (ОПЛ).
•    31% средно е повишението на цените на дейностите СИМП, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване.
•    В медико-диагностичните дейности (МДД) е налице чувствителен ръст на броя на изследванията (обемите). Целта е да се покрият нуждите на пациентите и да им се даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания.
2.    В болнична помощ Български лекарски съюз постигна поставената цел от средно увеличение  на цените за дейности в размер на 25%. Новите цени влизат в сила от 01.05.2022г. За оставащите месеци до края на годината болниците ще получат и увеличени бюджети - приблизително с 25%.

 

 Анексът ще бъде подписан утре в Министерство на здравеопазването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития