Новини - България

До 20 декември - кръстосани проверки в 27 областни болници е разпоредил министър Ананиев
Прочетена: 612 пъти
Снимка: Стоп кадър - Канал 3

Екипи на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса  (НЗОК) под ръководството на одитори от Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО) зопочват проверки в 27 областни болници, които ще бъдат осъществявани на кръстосан принцип. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция в МЗ с участието на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров.

 

От страна на МЗ участие в проверките ще вземат служители на регионалните здравни инспекции (РЗИ), а от страна на НЗОК - на районните здравоосигурителни каси (РЗОК). Задължително екипите от един регион ще проверяват лечебните заведения от друг регион, обясни министър Ананиев. В допълнение той уточни, че това е начинът да се избегне зависимостта и да се постигнат максимално точни резултати, които да послужат за анализ и изводи относно състоянието на болниците.

 

"Ще бъде поставен акцент върху факторите, които благоприятстват корупционни практики. В случаи на необходимост към проверяващите бъдат присъединявани и инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)", подчерта министър Ананиев. 

 

В рамките на проверките ще бъдат проверени над 200 договори за съвместна дейност между държавните лечебни заведения и частни структури, като ще се преценява дали има допуснати закононарушения при сключването и изпълнението им, стана ясно на пресконференцията.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития