Новини - България

Днес решават къде ще се премести ЕМА
Прочетена: 101 пъти

В Съвета на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел днес ще бъде взето решение къде да се преместят седалищата на двете от евроагенциите, които в момента са локализирани в Лондон – Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейския банков орган. Решението ще се вземе с тайно гласуване, а причината е излизането на Великобритания от ЕС.

 

Релокацията на ЕМА трябва да стане до 2019 г. В надпреварата за домакини на лекарствената агенция се състезават 19 града от страни-членки на Общността, сред които и София.

 

Чуждестранните медии припомнят, че от ЕМА многократно предупредиха, че голяма част от 900-те й служители са по-склонни да напуснат, отколкото да се преместят в част от кандидатиралите се градове, включително българската столица. Анкета сред служителите показа, че София, Варшава и Букурещ са най-нежеланите локации, а най-предпочитани са Амстердам, Барселона, Виена, Милано, Копенхаген, Атина и Дъблин. Опасенията са, че ако се избере неподходящ град, ще й отнеме много повече време да заработи нормално не само заради местенето, но и заради кадровата криза, която ще настане. Същевременно от нея зависи контролът по безопасността и одобрението за употреба на всеки медикамент на европейския пазар.

 

Това мнение обаче едва ли ще има отношение към финалния избор днес, защото той ще е резултат от сметки и преговори, които продължават от месеци и са напълно несвързани със здравеопазването, прогнозират дипломати пред "Ройтерс", цитирани от Дневник.

 

"Никой не знае какво ще се случи. Те ще бъдат заключени в залата с часове, а вотът ще е закрит и няма да имат начин да разберат дали това, за което са си стиснали ръцете ще бъде изпълнено", коментира един дипломат, запазил анонимност.

 

Решението ще се вземе от Съветът по общи въпроси, който се състои от министрите на всички държави-членки на ЕС, отговарящи за европейските въпроси. Първият вот днес ще започне в 16 ч. брюкселско време, в който със закрито гласуване първо ще бъдат избрани три фаворита. Ако не се избере една кандидатура с мнозинство от раз, процедурата ще се повтори още два пъти, докато се стигне до избора и пак накрая може да има равенство.

 

На същото заседание днес трябва да се реши съдбата и на Европейския банков орган със 160 служители, който също в момента е ситуиран в Лондон. За него са се кандидатирали 8 европейски града без българско участие.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития