Събития -

ноември 2023

ПВСЧПСН
  
   
24 ноември
Петък
Дискусия за предизвикателствата и възможностите пред Националния план за борба с рака в България
гр. София
хотел Hyatt Residence Sofia
09:00 - 16:50 ч.

На 24.11.2024 г., петък, от 09:00 ч. в хотел Hyatt Residence Sofia (бул. Васил Левски) ще се проведе форум на тема „Националният план за борба с рака – да спуснем бариера пред болестта“. Организатори са Европейската коалиция на пациентите с рак (ЕСРС), Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и Асоциацията на студентите – медици в България – София (АСМБ), с подкрепата на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Германо-българската индустриална и търговска камара.

 

Събитието ще премине под егидата на Министерство на здравеопазването, с медийната подкрепа на БНТ, bTV Media Group и Нова телевизия, и ще събере на едно място представители на институциите, български и международни експерти и здравни специалисти, пациентски организации, индустрия, медии и др.

 

Форумът ще бъде открит с приветствени речи от български и международни официални лица, сред които министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и президентът на Европейската коалиция за борба с рака проф. Франческо Де Лоренцо, и ще продължи с три панелни сесии, в които ще бъдат засегнати темите за ползите от въвеждането на скринингови програми за ранно откриване и лечение на онкологичните заболявания, прецизната диагностика като задължителен елемент за назначаването на прицелна терапия, онкологичните бази данни като ефективен инструмент за планиране и провеждане на здравни политики в страната.

 

Освен демонстрирането на различни доказали се като успешни примери от Европа за скринингови програми и модели за ранна диагностика за онкологичните заболявания, в рамките на програмата на форума за първи път ще бъде направено представяне на проект за въвеждане на национални скринингови програми за три онкологични заболявания в България. Всеки панел ще има и дискусионна част, в рамките на която институции, експерти и пациенти ще анализират възможностите за най-успешно въвеждане на Националния план за борба с рака в Република България.