Събития -

февруари 2023

ПВСЧПСН
  
     
1 февруари
Сряда
Дискусия „Съвременни методи за скрининг и лечение на рак на белия дроб“
Литературен клуб "Перото"
гр. София
12:00 - 13:00 ч.

На 01.02.2023 г., сряда, от 12:00 ч. в ЛК „Перото“ (булевард „България“ 1, Национален дворец на културата) ще се проведе дискусия на тема „Съвременни методи за скрининг и лечение на рак на белия дроб“. Събитието се организира от Амджен България, а поводът е предстоящият 4 февруари – Световен ден за борба с онкологичните заболявания.  

 

По време на срещата ще бъде представена информация за превенцията, диагностиката и модерните начини на персонализирано лечение на рака на белия дроб. 

 

В дискусията ще участват:

•    Проф. Асен Дудов, медицински директор и началник на Клиника по Медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник Младост;
•    Доц. Веселка Стойнова, началник на Клиника по образна диагностика, Аджибадем Сити Клиник Младост;
•    Проф. Алексей Савов, генетик, директор на Националната генетична лаборатория;
•    Проф. Димитър Костадинов, началник на Бронхологично отделение, МБАЛ по Белодробни болести “Св. София”.

 

Близо 10 млн. души всяка година губят живота си в следствие на онкологичните заболяване, като най-често срещаните видове рак са рак на гърдата, белия дроб и дебелото черво. 

 

По последни данни над 2.2 млн. души са диагностицирани с рак на белия дроб в световен мащаб, а починалите от заболяването са 1.9 млн. Прогнозите сочат, че до 2050 г. новооткритите случаи ще нараснат до 3.8 млн.

 

Недребноклетъчният рак на белия дроб е най-широко разпространеният рак на белия дроб и се регистрира при 85% от случаите, а приблизително половината от пациентите, страдащи от този вид карцином, имат определен вид генетична мутация. Определянето на точната мутация, причинила заболяването, е от ключово значение за лечението.