Новини - България

Деян Лаковски за зелените политики на АстраЗенека: Нулеви въглеродни емисии до 2030 г. и 50 млн. засадени дървета
Прочетена: 208 пъти

Директорът на АстраЗенека клъстер Балкани Деян Лаковски участва в конференция Green business is great, организирана от Посолството на Великобритания у нас и Българо-британската търговска камара. В унисон с 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP26) в Глазгоу форумът се фокусира върху зелените проекти, политики, инициативи или продукти на британски и български компании. Дискусията постави специален акцент върху устойчивостта във всички сектори на икономиката, както и върху публично-частното партньорство и сътрудничеството с местните и държавни власти.

 

Като част от панела „Race to Zero“ Деян Лаковски представи част от зелените политики на АстраЗенека на глобално ниво и в България. За опазването на околната среда и в противодействие на климатичните промени компанията си е поставила амбициозната цел да намали до нула отделянето на въглеродни емисии във всички процеси и по цялата верига в АстраЗенека до 2030 г. За реализирането й ще са необходими 1 млрд. долара, а програмата включва: пускане на пазара до 2025 г. на следващо поколение инхалатори за лечение на астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) с почти нулево въздействие върху глобалното затопляне; преминаване към 100% електрически превозни средства и 100% възобновяема енергия; засаждане на 50 млн. дървета по света за създаването на гората на АстраЗенека до 2025 г.

 

За смекчаване на последиците от изменението на климата компанията работи активно и на местно ниво в България. От края на 2018 г. до сега служителите на компанията засадиха лично 380 дървета в обществени паркове и дворове на онкологични лечебни заведения в големи градове в страната, като тази инициатива ще продължи и занапред. Започна и трансформирането на автопарка, като е предвидено до 2025 г. екипът у нас да използва само електрически автомобили.

 

Деян Лаковски сподели, че усилията на компанията в опазването на околната среда на глобално и местно ниво получават високи оценки. През 2020 г. АстраЗенека България получи глобалното признание Lead in Sustainability Award. В началото на ноември тази година АстраЗенека получи наградата Terra Carta Seal от принца на Уелс - Негово кралско височество принц Чарлз, в знак на признание за водените устойчиви политики. По думите на Деян Лаковски тази награда отразява начина, по който компанията използва силата на науката и иновациите на глобално ниво, за да окаже положително въздействие върху обществото, здравните системи и околната среда.

 

„Нашето бъдеще зависи от здрави хора, здрава планета и здрава глобална икономика. В АстраЗенека вярваме, че тези елементи са неразделни и че заедно трябва да изградим здравословно устойчиво бъдеще“, каза директорът на клъстер Балкани.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития