Новини - България

Деян Денев: Инвестициите в здравеопазване са една от най-умните инвестиции, които можем да направим
Прочетена: 150 пъти

„Страната ни е изправена пред сериозно демографско предизвикателство и през следващите 20-30 години ще загуби 40% от работната си ръка. Затова инвестициите в здравеопазване са една от най-умните инвестиции, които българското общество може да направи. Те ще повишат благосъстоянието на всеки български гражданин и на страната. Модерното, ефективно и добре финансирано здравеопазване ще ни помогне да живеем по-дълго и в по-добро здраве и така да сме полезни на себе си, на семейството, на обществото и на страната.“

 

Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев по време на Седмия национален бизнес форум фарма „Бъдещето на здравната система – Хоризонт 2030“, който се организира от сп. „Мениджър“ и е под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

 

Д-р Маргарита Строкова, медицински директор на GSK България, акцентира върху това, че фармацевтичната индустрия инвестира много в иновации, на второ място след IT сектора.

 

„Само в Европа в научно-изследователска дейност са инвестирани над 4,3 млрд. паунда. Например, за пръв път от 20 г. текат разработвания на нов клас антибиотик. Бъдещето е в персонализираната терапия“, заяви още тя.

 

„Важно е държавата да си колаборира с предприемачите и индустрията, които могат да дадат технологични решения за повишаване на качеството на здравеопазването. Проблемът на повечето здравни системи е, че много неща се правят на парче“, каза Мира Ганова, изпълнителен директор на Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

 

Тя подчерта още предимствата на електронното здравеопазване и дигитализацията на системата.

 

„Дигиталното здравеопазване се фокусира в това, че пациентът може да менажира сам собствените данни и е отговорен за честотата на прегледите“, каза Ганова.

 

Проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория, акцентира върху приложението на генетиката в диагностиката на редица заболявания.

 

„Тя най-често се прилага при редките заболявания. Чрез генетичен тест може ясно да се открие малигнен процес или рецидиви в онкологичните заболявания. Генетиката е и пътят към персонализираната медицина“, каза още проф. Савов.

 

Проф. д-р Милчо Минчев от Отделението за трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) акцентира върху ролята на чек пойнт инхибиторите, разработени през 1992 г. и приети вече за златен стандарт в имунотерапията на рака.

 

„След 2000 г.  те се използват в онкохематолията и лечението на солидни тумори. Важно е да проучим генетичната предразположеност на пациента, влиянието на микробиома и заобикалящата среда. И най-вече - да възобновим опитите за индуциране на противотуморен имунитет в тези пациенти, при които той липсва и да включим в арсенала на противотуморната терапия T-CARs“, каза той.

 

„Пациентските програми се насочват не само в посока прием на лекарства, понякога могат да включват  персонално физическо подпомагане на даден пациент или напомняне за прием на лекарства. Програми в подкрепа на пациента има в ревматологичните заболявания, гастроентерологията, дерматология, онкология, пулмонарна хипертония, редки болести и др.“, отбеляза Дончо Дончев, директор Продажби и мениджър Пациентски програми, SAT Health.

 

Форумът се организира с подкрепата на GlaxoSmithKline, Astellas, Sanofi. Комуникационен партньор е PR Play, а медийни партньори са БТА, bTV, Dir.bg, Redmedia.bg.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития