Новини - България

Деян Денев, ARPharM: Приносът на фарма бизнеса към българското здравеопазване за 4 г. е 2 млрд. лв.
Прочетена: 159 пъти
Снимки: сп. "Мениджър" и Redmedia.bg

Фармацевтичната индустрията има огромен принос към българското здравеопазване и достъпа на пациентите до иновативни терапии. За периода 2015-2018 г. той се изчислява на стойност от 2 млрд. лв. - 0,5 млрд. лв. под формата на отстъпки към НЗОК, 1,2 млрд. лв. чрез инвестиции и спестявания чрез клиничните изпитвания и 0,25 млрд. лв. чрез отстъпки за намаляване на доплащането. Това каза по време на Шестия национален бизнес форум фарма „Стратегия „Здраве за всички“ Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ).

 

Той се спря върху ползите от съвременните лекарства – те спасяват и удължават живота на пациентите, спират или забавят развитието на заболяването, намаляват страничните ефекти, подобряват качеството на живот, предотвратяват ненужните хоспитализации и други скъпи медицински интервенции. По думите на Денев новите терапии все повече атакуват не само симптомите, но и причините за заболявания, водещи до тежки увреждания. В същото време средният период от разрешението за употреба на дадено лекарство в Европейския съюз до деня на завършване на административните процедури, необходими за заплащането му с публични средства в България е 535 дни. За сравнение този период за Германия е 106, а за Великобритания – 111. По отношение на достъпа до лекарствата-сираци забавянето на тези терапии за българските пациенти трае 890 дни. Според Денев лечението може да стане достъпно за пациентите само, ако здравните системи разпознават иновацията и я реимбурсират.

 

Шестият бизнес форум фарма „Стратегия „Здраве за всички“ се организира от сп. „Мениджър“ с подкрепата на Sanofi, Amgen, Astellas, GlaxoSmithKline. Комуникационен партньор е агенция PR Play, а медийни партньори са БТА, БНР, Redmedia.bg.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития