Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Деян Денев, ARPharM: Дигиталният подход ще гарантира най-ефективното използване на иновативните лекарства
Прочетена: 183 пъти
Снимка: Pixabay.com

Всеки десети български пациент се лекува с иновативна терапия благодарение на отстъпките, които предоставят иновативните фармацевтични компании, а очакваният обем на тези отстъпки за 2018 г. ще достигне 200 млн. лв. Тези данни представи изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ARPharM) Деян Денев на пресконференция по повод стартирането на информационна кампания за злокачествените заболявания на кръвта. 

 

"Създаването на нови лекарства е процес, който се развива с бързи темпове, фармаиндустрията инвестира изключително много средства в иновации. Благодарение на този прогрес онкологичните и онкохематологичните заболявания вече не са тежка присъда каквато бяха само преди две десетилетия, а се причисляват към хроничните заболявания, които подлежат на лечение и реално могат да бъдат контролирани", посочи Деян Денев.

 

В допълнение той посочи, че 25-30% от годишните обороти на фирмите се инвестират в нови медикаменти, а разработваните в момента лекарства в сферата на онкологията и онкохематологията са над 1800.

 

По неговите думи съществен компонент на здравната политика трябва да бъде достъпът до  иновативни медицински технологии, които носят терапевтични ползи при приемлив разход на средства и задоволяват непосрещнати медицински нужди. 

 

"Постоянното навлизане на нови терапии има определено бюджетно въздействие, а това означава, че  са необходими адекватни бюджети, които предвиждат контролирано и устойчиво нарастване на разходите", каза още Деян Денев.

 

Според него  ключов момент в контрола на ефективното изразходването на средства е въвеждането на нов дигитален подход, който ще гарантира постоянно и адекватно проследяване на пътя на лекарството и постигнатия резултат от лечението. В същото време дигитализацията ще бъде ефективна бариера пред неправилното използване на лекарствените продукти и начин да се предотвратят злоупотреби с тях. По неговите думи дигиталният подход трябва да бъде приложен към всички компоненти на процеса - медицински технологии, информационни системи, здравни услуги, лекарства и лекари. 

 

"Бъдещето принадлежи на иновациите - клетъчни  генни и протеинни терапии,  РНК- технологии и нанотехнологии,  клетъчнна регенерация и комбинирани терапии. Те ще дойдат при нас през следващите години и десетилетия. Трябва да намерим верния подход, който да осигури достъп на пациентите до тях и да си даваме сметка, че административно наложените мерки водят само да ограничения. Дигитализацията и това, което наричаме "умно договаряне" контролират бюджетното въздействие и осигуряват навременен достъп", обобщи Деян Денев.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития