Новини - България

Детската кардиохирургия в НКБ е застрашена от закриване
Прочетена: 231 пъти
Снимка: Национална кардиологична болница

Остър недостиг на медицински сестри може да стане причина Клиниката по детска кардиология и кардиохирургия при Националната кардиологична болница (НКБ) да затвори врати в съвсем близко бъдеще. За това алармираха на пресконференция днес специалистите, които лекуват и наблюдават децата с вродени сърдечни малформации от цялата страна. Всяка година през тази единствена за България структура преминават над 900 деца, 250 от тях се лекуват с операция, на 350 се провежда сложното високоспециализирано изследване сърдечна кататеризация, а при 100 се прилага интервенционално лечение, сочат данните на медиците от НКБ. 

 

"Ако се допусне клиниката да преустанови работа, ще се окаже, че българската държава ще предпочете да отделя по 50 млн.евро годишно, за да изпраща тези деца в чуждестранни клиники, вместо да направи така, че ние да си вършим работата спокойно и без излишно напрежение, при това за общата сума от около 5 млн. лв.", каза д-р Стоян Лазаров, детски сърдечен хирург с дългогодишна практика в НКБ.

 

Той уточни, че към момента клиниката има натрупани дългове от около 500 000 лв. за 2017 г. и припомни, че при крайно недофинансираните клиничини пътеки без помощта на държавата няма как да се очаква финансовото й стабилизиране, независимо от услията на ръководството на болница и желанието й проблемите да се решават с вътрешни резерви.     

 

"Проблемът с дефицита на сестри се задълбочава не само поради факта, че заплащането им е ниско и те предпочитат да напускат и да търсят реализация в частни структури с много по-добро възнаграждение. Системата на сестринското образование у нас вече не включва профилирана подготовка на детски медицински сестри. Работата в детски отделния и клиники изисква много специфични знания и умения, а бъдещите сестри няма къде да ги придобият", обясни проф. Анна Кънева, ръководител на клиниката.

 

По нейните думи, ако този дефицит не се овладее, ще се окаже, че трябва да затвори врати не само детската кардиохиругия, но и единственото за страната ни детско отделение за деца с дихателна недостатъчност.

 

В пресконференцията днес участва и председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Тя увери, че ще лобира за каузата на детската кардиология и кардиохирургия и изрази готовност да приеме конкретни предложения на специалистите от НКБ и да ги представи на институциите.

 

Срещата с медиите днес даде старт на традиционната Седмица на вродените сърдечни малформации, която се отбелязва всяка година по цял свят. По статистически данни всяка година в света се раждат около 1 млн. деца с такъв проблем. Около 30% от тях няма да доживеят до 1-годишна възраст, ако останат без лечение. При ниво на раждаемост от 65 000 деца за 2016 г. се очаква с вродена сърдечна малформация да бъдат диагностицирани 540. 250 от тях ще трябва да бъдат оперирани до края на първата година от живота им, а при 40-50 от тях ще се наложи и повторна интервенция поради спецификата на малформацията. Всяка година около 40-50 деца се оперират още като новородени (т.нар. критични новородени), тъй като всяко отлагане на операцията при тях ги излага на риск от фатален край. За децата, оперирани в НКБ е организирано и проследяване, като по данни на болницата всяка година детските кардиолози и кардиохирурзи провеждат близо 10 000 амбулаторни прегледа.    

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития