Новини - България

Дерматолозите отчитат: 24 000 прегледани в 12 кампании "Евромеланома"
Прочетена: 93 пъти
Снимка: Pixabay.com

Кампаниите за ранно откриване на меланома, които вече 12 години организира Българското дерматологично дружество са изключително успешни, за този период са били прегледани 24 000 души, отчетоха от професионалното сдружение на специалистите по кожни болести у нас.

 

Днес бе даден старта на 13-та кампания, в която за пореден път напълно доброволно и безвъзмездно  се включват над 200 дерматолози, стана ясно на пресконференцията днес. Доц. Жана Казанджиева подчерта, че участието на тези специалисти в нея е изцяло про боно и не се заплаща от Европейското дерматологично дружество, каквито твърдения има в публичното прорстранство. 

 

През изминалата година дерматолозите са прегледали 1885 желаещи, средната възраст на преминалите през консултация е била 42 години, а откритите случаи на кожен рак са били 23, отчетоха от дружеството. Всички те са били изследвани и своевременно насочени за лечение, а това означава, че животът им е спасен, стана ясно от думите на доц. Здравка Демерджиева.

 

"Важно е да се знае, че целта на тази кампания не е всяка година едни и същи хора да идват и да се записват за преглед, а да се формира култура на поведение, при която хората включват в плановете си посещение при дерматолог веднъж на 6 месеца с чисто профилактична цел", подчерта д-р Валерия Матеева. 

 

На 16 май, сряда, в цялата страна ще со проведат профилактичните прегледи от тазгодишното издание на "Евромеланома". Акцент в тях ще бъде не само ранното откриване на меланома, но и на други видове кожен рак - базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, както и на състояния, известни като преканцерози - т.е. кожни изменения, които е възможно да еволюират в злокачествен тумор, обясниха специалистите. 

 

Пълен списък на лекарите, които ще преглеждат на 16-ти май ще бъде публикуван в близките дни на електронната страница на Българското дерматологично дружество, стана ясно но пресконференцията днес.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития