Новини - България

Дерматолози преглеждат безплатно за кожни алергии
Прочетена: 201 пъти
Снимка: Pixabay.com

Предстои деветата поред национална кампания за диагностика на кожни алергични заболявания, която ще се проведе от 20 до 22 ноември. Това бе съобщено на пресконференция в столицата днес.

 

"Тази година потокът от пациенти ще бъде условно разделен, за да могат желаещите  по-лесно да се ориентират и да попаднат при точно при специалиста, от който имат нужда", поясни доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница.  

 

По нейните думи акцент в кампанията ще бъдат алергиите към текстилни бои и бои за коса, както и към детските алергии. В Кожна клиника на Александровска болница ще бъдат преглеждани всякакви пациенти, а клиниката на Аджъбадем СитиКлиник Токуда болница ще отвори вратите си за децата. Специално за фризьори и маникюристи ще бъдат организирани прегледите в столичната клиника "Евродеерма". Желаещите с тези професиии от Плевен и Русе също ще могат да посетят дерматолични кабинети в техните градове, заедно с хора, които имат общи оплаквания и подозират кожно алергично заболяване. В Университетска болница "Пълмед" също ще бъдат преглеждани хора с общи оплаквания, а дерматолози от Стара Загора ще приемат хора с разязвявания и ранички на подбедрицата.

 

"През последните години в цял свят се наблюдава увеличаване броя на хората с кожни алергии, България също не прави изключение, стана ясно на пресконференицята днес. За разлика от големите европейски страни като Франция, Германия, Австрия, където здравноосигурителните фондове заплащат стойността на кожните алергични тестове, в страните от бившия Източен блок това не е така и   по тази причина  дерматолозите ортганизират национални кампании, а индустрията подпомага провеждането им като закупува и предоставя сериите от тестове", обясни доц. Казанджиева. 

 

Тя обясни избора на професионалната група от фризьори и маникюрсти с факта, че хората от тези професии са изложени на висок риск от алергии поради това, че работят всеки ден с бои за коса и акрилни продукти за маникюр - лакове, втвърдители за изкуствени нокти и  други. Специалистката припомни и статистика, според която едва 20% от хората, които употребяват всеки ден козметика търсят помощ от лекар при алергичен проблем вследствие на употребата на такива продукти. Увеличава се и броя на хората над 40-годишна възраст с алергии, които ползват антиейдж-козметика, допълни още  тя. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития