Новини - България

Дерматолози: Дънките на детето ви могат да причинят контактен дерматит
Прочетена: 123 пъти
Снимка: Pixabay.com

Текстилните бои са все по-често разпространен алергизиращ фактор и е много вероятно в близките години да се увеличи потокът от хора, които търсят консултация с дерматолог алерголог поради професионален досег с текстилни изделия - шивачи, кроячи, моделиери и пр. Това прогнозира доц. Румяна Янкова от Университетската кожна клиника в пловдивската многопрофилна болница "Пълмед". По нейните думи тази тенденция се наблюдава от 2000 г. насам, а от 2015 г. такъв тест е включен и в стандартните европейски серии за диагностика на кожни алергии.

 

Тя цитира случай от своята практика, в който 13-годишно момиче е било диагностицирано с контактен дерматит след като дълго време причината за състоянието й е оставала неясна.

 

"След като направихме кожните проби, се оказа, че пациентката реагира на никелов сулфат и парафенилендиамин. Използвахме тъкани от нейните дънки и така се разбра къде всъщност се крие причината за обривите, сърбежа и раздразнената кожа", обясни специалистката.  

 

Доц. Янкова обърна внимание на факта, че в последните години все повече се снижава възрастта на децата, в която те започват да носят дънки. По нейните думи това облекло вече се среща и при деца в кърмаческа възраст. По тази причина тя призова родителите да проявяват нужното внимание и да търсят помощ от специалист възможно най-рано. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития