Новини - България

Депутатите отхвърлиха ветото - мораториумът над новите лекарства остава
Прочетена: 115 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Мораториумът върху новите лекарства остава в сила, след като днес депутатите гласуваха против ветото на президента Румен Радев, отнасящо се до тези текстове от Закона за бюджета на Националната здравоосигуритерлна каса (НЗОК) за 2018 г.

 

Така със 126 гласа "за" и 95 - "против" законът бе приет в първоначалния му вид. На пленарното заседание на Нардното събрание присъставаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

 

Да присъстват на дебата бяха допуснати и пациенти, които бяха поканени от опозицята. Те наблюдаваха дискусията от балкона на парламента. Също така пред сградата на Народното събрание от сутринта се бяха събрали много граждани с плакати в ръце, които протестираха срещу забраната за финансиране на иновативни лекарства от касата през 2018 г. Много от тях изразиха убеденост, че Конституционният съд ще отмени въпросните текстове. Те споделиха, че в момента единствената им надежда е в националния омбудсман Мая Манолова, която многократно заяви публично, че те са противоконституционни и по тази причина тя ще сезира Конституционния съд.

 

Невена ПОПОВА   

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития