Събития -

август 2018

ПВСЧПСН
  
  
15 август
Сряда
Ден на спасението
ВМА
гр. София
12:00 - 13:00 ч.

На 15.08.2018 г. сряда, от 12:00 ч., пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА) с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

 

На събитието са поканени да присъстват представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Български лекарски съюз, Български червен кръст, Националната здравноосигурителна каса, синдикатите - КНСБ и КТ „Подкрепа”, представители на лечебните заведения в столицата.

 

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

 

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в Европейския съюз, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

 

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.