Новини - България

Държавата ще плаща ротавирусните ваксини за деца
Прочетена: 362 пъти

Ваксините срещу ротавирусни инфекции при децата от тази година ще са безплатни за родителите, които желаят да ги поставят, реши правителството на днешното си заседание. Министрите приеха Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България, която ще е в сила от настоящата 2017 г. до 2021 година.

"В страната ни резултатите от целенасочени изследвания, извършени от пет университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести, представят заболяването като сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст. Преобладаваща част от заболелите са деца на възраст от 6 до 23 месеца", се казва в правителственото прессъобщение.

Превенция на заболяването може да се осъществи чрез въвеждането на ефективна профилактична програма за прилагане на ротавирусни ваксини, чрез която да се постигне предпазване от умерено тежки и тежки  форми на ротавирусен гастроентерит, допълват от пресцентъра на Министерски съвет.

 

От януари 2013 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми, като част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението.

 

С приемането на програмата България изпълнява препоръките на СЗО като осигурява публични средства за провеждане на специфична профилактика на подлежащи на имунизация с ротавирусни ваксини деца, като основната целева група са децата от 6 седмична възраст.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития