Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Да отпаднат ли лекарствените листовки от опаковките, питат евроинституциите
Прочетена: 175 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) решиха да тестват настроенията за пренасянето на лекарствената информация в интернет, съобщава сайтът Dnes.bg. Брюксел обяви, че предстои консултация с производителите, пациентите, с властите, академичните среди и с медицинското съсловие, която цели да събере информация дали лекарствените листовки в препаратите, както и резюмета на условията за ползването им, трябва да се качат в интернет.

 

Според институциите възможностите на технологиите ще позволят на пациенти и лекари да правят по-лесно справки за ефектите, взаимодействията, страничните действия, дозите и указанията за прием на медикаментите. Електронната база ще даде достъп до информация, както за разрешение за ползване в отделна страна лекарства, така и за всички регистрирани в ЕС препарати. Идеята е съдържанието на листовките да е достъпно на всички европейски езици.

 

Участниците в консултацията ще избират дали да се запазят обемните листовки в опаковките на лекарствата, наред с електронните формати, или да отпаднат.

 

Не всички обаче са съгласни с дигитализацията на листовките, тъй като се опасяват, че потребители с ограничени компютърни знания, ще бъдат затруднени да се добират до информация, както и че тя не винаги е в достъпен за хора без медицинско образование вид. Не е ясно и как информацията ще бъде защитена от пробив на хакери, които целят да я манипулират.

 

Допитването ще продължи до края на юли на сайта на ЕМА, а на есен ЕК ще реши дали да предложи ново законодателство, с което да промени сегашния режим.

 

Пълният текст на материала четете на сайта на Dnes.bg.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития