Новини - България

Д-р Станимир Сираков е сред 10-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. – ще се бори за световен приз
Прочетена: 420 пъти
Снимки: JCI България

Д-р Станимир Сираков от отделението по образна диагностика на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София е един от десетимата отличени в конкурса „Най-изявените млади личности“ на България за 2018 г. Медикът е носител на приза в категорията „Иновации в медицината“ за това, че въвежда редица съвременни техники и устройства в полето на ендоваскуларната терапия. Наградата му е връчена на официална церемония в Пловдив. Заради отличието си д-р Сираков сега ще се състезава в световния формат на проекта, където след разглеждане на номинацията му от специално жури и онлайн гласуване от цял свят има възможност да се нареди сред десетте най-изявени личности на света за 2018 г.

 

Проектът „Най-изявените млади личности“ (The Outstanding Young Persons – TOYP) се организира от Международна младежка камара (Junior Chamber International - JCI). В България той се организира за четвърти пореден път.  В тазгодишното издание бяха номинирани над 100 души в десетте категории. Жури от 25 признати в своята област експерти избраха финалистите. Победителите по категории са:

 

- „Политически, правни и/или държавни въпроси - Вяра Савова, създател на Sofia Legal Hackers и член на Управителния съвет на „Лечение без граници“. Наградата й е връчена от президента Росен Плевнелиев.

 

- „Бизнес, икономика и/или предприемачество – Момчил Кюркчиев, съосновател и изпълнителен директор на Leanplum. Наградата му е връчена от Георги Стоев, икономист и съосновател на Industry Watch и TrakiaTech.

 

- „Личностно развитие и/или постижение – Михаил Стефанов, създател на платформата „Мини машини“. Наградата му е връчена от Мая Донева, съосновател на The Social Teahouse във Варна и управител на Карин дом.

 

- „Иновации в медицинатад-р Станимир Сираков, лекар в отделение по Образна диагностика към УМБАЛ Св. Иван Рилски – София и иноватор за територията на България. Той въвежда редица съвременни техники и устройства в полето на ендоваскуларната терапия. Наградата му е връчена от Елиза Георгиева, основател на Фондация „Иван Рилски“.

 

- „Академично лидерство и/или постижение – Тодорка Александрова, български учен с над 50 научни труда, развиващ дейност не само в България, но и в престижния японски университет ВАСЕДА. Наградата й е връчена от Проф. Николай Денков.

 

- „Културно постижение – Веселина Сариева, фондация „Отворени изкуства“, галерия “Сариеви“ и artnewscafe, но най-позната като инициатор на фестивала „Нощ на музеите и галериите“. Наградата й е връчена от Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

- „Принос към децата, световния мир и/или човешките права – Николета Попкостадинова, основател на Loveguidе - платформа, която осигурява достъпно и ефективно сексуално и здравно образование на тийнейджъри. Наградата й е връчена от Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на „Български фонд за жените“.

 

- „Морално лидерство и/или опазване на околната среда – Калин Христов, основател на „Зеленият отбор на България“. Наградата му е връчена от Георги Генчев, съосновател на Информационния портал за неправителствените организации в България.

 

- „Наука и/или технологично развитие – Емилиян Енев, предприемач в областта на мобилните технологии и CEO на компанията ReCheck. Наградата му е връчена от Йовко Ламбрев, IT-предприемач и съосновател на технологичния хъб TrakiaTech.

 

- „Хуманитарно и доброволческо лидерство и/или постижение – Михаела Стойкова, председател на СНЦ “Операция Плюшено мече”. Наградата й е връчена от Бойко Благоев, ръководител отдел Комуникации на Европейската комисия в България.

 

Програмата TOYP цели да отличи постиженията на млади личности между 18 и 40 години, които са пример за подрaжание и създават положителна промяна. Конкурсът се провежда в над 100 държави по света, в които JCI има местни организации. Финалният му етап е световният формат, в рамките на който се избират 10-те най-изявени млади личности на света за съответната година. Кандидатурите на българската „великолепна десятка“ за 2018 г. вече са подадени към организаторите на международния конкурс.

Коментари

септември 2022

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития