Новини - България

Д-р Станимир Хасърджиев за новите ограничения при лекарствата: За нас е важно пациентът да получи най-добрата грижа
Прочетена: 189 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Все още не сме се запознали с детайлите по решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) за определянето на конкретни болници, в които да се прилагат иновативните лекарства, но бързам да подчертая, че за нас най-важното е пациентът да получи най-добрата грижа, независимо къде".

 

Това заяви пред Redmedia председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев по повод ограничаването на броя клиники, в които ще може да се провежда лечение с иновативни медикаменти.

 

В допълнение той посочи, че е обичайна практика навсякъде по света при лечението на отделни заболявания, особено когато то е много специфично, да се селектират лечебни заведения, които разполагат с необходимите условия за такава грижа - висококомпетентни и добре обучени специалисти и съвременна  апаратура.

 

"Дали и в този случай това е така, все още не можем да кажем. Засега е известно, че националните консултанти са посочили клиниките, в които да се прилагат новите терапии. Нека не забравяме обаче, че може да има и други сценарии, като например препоръката да е продиктувана от лобистки интереси или този избор да е начин за поставяне на нови бариери пред болните", каза д-р Хасърджиев.

 

Той увери обаче, че Националната пациентска организация стриктно ще следи за спазването на правата на пациентите и ще реагира във всички случаи, ако констатира отстъпление от този принцип.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития