Новини - България

Д-р Николай Шарков вече е съветник към Световната дентална федерация
Прочетена: 617 пъти

Главният секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС) и асистент във Факултета по дентална медицина при МУ-София д-р Николай Шарков е избран за член на Съвета към Световната дентална федерация (СДФ), съобщиха от съсловната организация.

 

Д-р Шарков ще бъде един от десетимата съветници на световната федерация и това е исторически момент, защото в 104-годишната й история никога не е имало българин на толкова висока управленска позиция. 

 

Имената на новите съветници са били гласувани на Световния конгрес на СДФ на 9 и 10 септември в Познан, Полша. Конгресът има за задача да представи последните новости в дентално-медицинската наука и практика чрез научната си част и чрез съпътстващата събитието изложба.

 

Друга основна задача на световния конгрес е Общото събрание на СДФ, на което присъстват делегати от над 130 държави-членки на Федерацията и представители от над 200 национални професионални дентални организации.

 

По време на общото събрание се обсъждат, приемат и гласуват политически декларации в защита на денталната медицина по света и подкрепа на оралното здраве на пациентите. Освен това се провеждат избори за членове на петте постоянни комитета на СДФ и най-вече за ръководното тяло на Световната федерация – съветът на СДФ.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития