Новини - България

Д-Р НИКОЛАЙ БОЛТАДЖИЕВ: ПРЕДЛАГАМЕ ГОДИШНИ БЮДЖЕТИ В БОЛНИЦИТЕ
Прочетена: 292 пъти

По същество в здравния сектор се мисли как да отпаднат фиксираните бюджети в лечебните заведения. Това коментира председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев преди откриването на кръгла маса на тема "Кризите в българското здравеопазване – диагноза и лечение".

"Нашето сдружение предлага годишно да се разпределят болничните бюджети, като лечебните заведения да могат да прехвърлят средства от месец в месец по възможностите на икономисаните средства", заяви д-р Болтаджиев.

Единствената пречка пред премахване на ограничението е, че то е записано в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, а без действащо Народно събрание няма как да се гласуват промени в норматива.

"Също така е важно резервите на районните каси да се прехвърлят от каса в каса, за да може да се изплащат надлимитни дейности", допълни д-р Болтаджиев.

Според собствените му прогнози, ако промяната не се въведе в новия Национален рамков договор, листите на чакащите в болниците ще продължат да растат, ограничавайки достъпа на пациентите до медицинска помощ.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития