Новини - България

Д-р Неделчо Тотев: Даваме здравната карта на съд
Прочетена: 197 пъти

"Националната здравна карта ще бъде оспорена в съда, юристите ни уточняват детайлите и ще предприемат необходимите действия от името на Националното сдружение на общинските болници (СОББ), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)."

 

Това заяви пред Redmedia председателят на  СОББ  д-р Неделчо Тотев. По неговите думи в този вид здравната карта поставя редица неприемливи изисквания, които силно затрудняват работата на общинските лечебници. Едно от тях е профилирането на леглата  във вътрешните отделения.

 

"Така се оказва, че ще има кардиологични, нефрологични и пулмологични легла, като на всяко от тях ще могат да бъдат приемани и лекувани болни единствено пациенти със съответните диагнози. Какво ще се случиш обаче, ако в един момент се окаже, че повече болни със сърдечни заболявания се нуждаят от болнично лечение? Те няма да могат да бъдат приети, а леглата, определени за пациенти с бъбречни заболявания ще стоят празни, защото в този момент се е оказало, че такива болни няма", каза д-р Тотев.

 

Друго сериозно притесение за общинските болници са месечните лимити и техният размер, който е еднакъв за всички месеци на годината. 

 

"Ясно е, че потокът от пациенти не може да бъде еднакъв през всички месеци. През зимата имаме повече болни от пневмония, лятото е сезонът, в който хората боледуват по-малко. Т.е. през летните месеци касата може да не ни плати, защото не сме лекували достатъчно пациенти. Оказва се, че на практика ние не сме мениджъри на лечебните заведения и не можем да планираме, както ни съветват, просто защото работим в условия на силни ограничения", посочи още председателят на СОББ. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития