Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Д-р Неделчо Тотев: Ако охраната на болниците не е обезпечена финансово, всичко ще си остане самодейност
Прочетена: 82 пъти

Да бъде въведен регламент за охраната на лечебните заведения, разбира се, е много добро намерение, но както знаем „и пътят към ада е постлан с добри намерения“. Преди всичко е важно да се каже ясно има ли осигурен финансов ресурс за охрана. Това коментира пред Redmedia председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод законопроект за промяна в Закона за лечебните заведения, с който група народни представители от левицата предлагат болниците да осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и ред, регламентирани с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи.

„Много лесно е да се дават препоръки и да ни се казва колко е важно да мислим за охраната на болните и на персонала, а в същото време никой да не ни казва откъде да вземем средства за това“, заяви той.

По думите на д-р Тотев не трябва да се допуска ситуация, каквато е имало преди години, когато болничните ръководства са се принуждавали да назначават про форма инвалиди като охранители, единствено защото социалното ведомство е поемало малка част от възнаграждението им и по този начин са спестявали малко средства.

„Сега нямаме пари за заплати и за лекарства, ако поискат от нас да назначаваме и охрана за наша сметка, можете да си представите какво ще бъде напрежението“, коментира още председателят на сдружението на общинските болници.

По думите му всичко ще си остане една самодейност, ако не се помисли за финансирането преди да бъде въведена регулация за охраната на лечебните заведения.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития